Hur uppkommer acneärr?

Ett ärr uppstår när en skada är så djup att den gått ner i de undre hudlagren. Ärret blir mer eller mindre synligt beroende på storleken, inflammation, djupet på problemet, känslighet i huden och gener. När skadan läker bildas ny hud, men den kan ha andra egenskaper än vad huden hade innan skadan. Den kan ha tappat elasticitet, hår och svettkörtlarna kan ha skadat. Acneärret kan vara mer eller mindre rött i tonen och kan också bli mindre synligt med tiden. Därmed är behandlingar för acneärr olika svårt med olika bra resultat.

Hur tar man bort ärr?

Att ta bort /reducera ärr kan vara komplicerat. Många provar på hudslipning som ger ett visst resultat på hudytan men det har inte visat sig vara optimalt. Vid ärreducering har laser visat sig vara mycket effektivt.  Det positiva med att ta bort ärr med laserbehandling är att laser har en egenskap om att vilja normalisera utgångsläget, alltså läka huden till den normala. För bästa resultat rekommenderar vi Fraxium 1550 Fusion som är en fraktionerad, icke-ablativ laser. Fraktionerad laser innebär att man styr lasern i olika punkter för att göra en kontrollerad skada i huden. Man skadar huden för att den ska sätta igång en naturlig läkningsprocess och på så sätt läka ut de ärr man har. Det finns två typer av fraktionerad laser, ablativ och icke-ablativ. Där den icke-ablativa är det mest skonsamma alternativet. Detta beror på att till skillnad från laserslipning och ablativ-laser så gör den inga hål i huden utan den lämnas intakt.

Vad händer efter behandlingen?

Man kan uppleva att huden känns varm och att den stramar ungefär som när man blivit lätt solbränd. Värmekänslan avtar efter ca. 2-3 timmar. Man kan även få en lättare rodnad i huden. Var noga med att återfukta huden ofta några dagar efter behandlingen. Man kan utan problem lägga en make-up eller raka sig dagen efter. Däremot bör man gärna avstå från alkohol och hårdare fysisk träning samma dag man blivit behandlad. Man ska inte heller vistas i solen under den närmsta tiden.

Fraxium 1550 Fusion behandlar 80% av hudens yta vid varje behandlingstillfälle och det rekommenderas att man genomför minst 6 behandlingar med 4 veckors mellanrum för bästa resultat.