Nya Cellox 20 är så snabb att du hinner ta en behandling på din lunch – utan att behöva hoppa över maten. Tekniken är en vidareutveckling av traditionell IPL-teknik men ligger numera väldigt nära lasertekniken vad beträffar såväl stabilitet som säkerhet och snabbhet.

Hur fungerar det?

IPL betyder Intensivt Pulsat Ljus, det är en prisma som skickar ut ljus. Ljuset söker sig till pigmentet i hårstrået och vid ca 70 grader förstörs proteinet i hårsäckarna vilket förhindrar återväxt av hårstråt. För att det ska fungera behöver håret som ska behandlar vara mörk och grovt, det går inte ta bort tunna ljusa hårstrån. Till skillnad från traditionell IPL så känns Cellox betydligt mycket mindre, det är inte samma smärta. Istället för snärtar så upplevs istället en värme som eskalerar. Men det är individuellt hur mycket man känner av ljuset. IPL ljuset ödelägger endast de hårstrån som befinner sig i den aktiva växtfasen (den anagena fasen). Efter tre behandlingar har som regel 70 % av hårväxten försvunnit och efter sex behandlingar 90-95 %, detta varierar givetvis från person till person. Man rekommenderar 5-8 behandlingar för att få bort allt hår. Några dagar efter behandlingen börjar hårstråna från de ödelagda hårsäckarna att ramla av och efter ca 3 veckor är dessa hårstrån borta. Vanligtvis görs behandlingarna med ca. 8 veckors mellanrum för att vilande hårstrån som inte ödelagts under behandlingen ska hinna växa ut.

Vad behöver man tänka på före behandling?

Du får inte sola minst 4 veckor före behandlingen, detta gäller vanlig sol och solarium. Solbränd, pigmenterad hud ökar risken för brännskador. Personer som intar Vitamin-A preparat såsom Roacutan eller fotosensibiliserande antibiotika bör likaså avstå från behandlingen. Gravida bör vänta med behandlingen till dess att graviditeten och amningsperioden är över. Innan man kan behandla området behöver man raka bort allt hår. Det där därför bra om man kan raka sig innan man kommer på behandling. Orakade hår ”skymmer” IPL-pulsens väg ner genom huden så att antalet träffade hårstrån blir färre och transporterad energimängd till hårrot och hårsäck minskas. Dessutom ökar risken för brännskada då orakade hårstrå kommer i kontakt med huden i samband med behandlingen.

Vad behöver man tänka på efter behandlingen?

Avstå från att sola minst 4 veckor efter behandlingen då huden i det behandlade området kan ha blivit mer känslig för ljus. Efter ett par veckor kan man vara i solen eller i solariet som man brukar. Man kan använda makeup på det behandlade området.

Finns det personer som inte kan behandlas?

Mörkhyade personer (har pigmentrik hud) skall vara extra försiktiga med hårborttagning. Noggrann och enskild bedömning görs av terapeut före eventuell behandling. Risken för brännskada ökar om man är kraftigt mörkhyad då hudens pigment absorberar laserljusets energi. Detsamma gäller därför även solbrända personer.