Rosacea är ett hudproblem som påverkar ansiktet och särskilt områdena kring näsan och kinderna. Rodnad och blossande uppstår på grund av att hudens blodkärl utvidgas. Rosacea kan bli kronisk om den inte behandlas och förekommer oftare hos kvinnor än hos män.

Det vanligaste symptomet av rosacea är blossande rodnad som kan utlösas av kyla, av att dricka varma eller alkoholhaltiga drycker eller av att äta kryddstark mat. Om symptomen ignoreras kan rodnaden bli konstant och leda till inflammerade utslag som liknar akne. Om tillståndet förvärras är det vanligt att åderbrock eller förstorade talgkörtlar runt näsan och kinderna förekommer. För män kan rosacea så småningom ge upphov till klumpig och förstorad näsa, så kallad rinofyma. I sällsynta fall kan rosacea även förekomma i ögonen. Rosacea behandling är det bästa sättet att kontrollera hudproblemet.

Det finns inget botemedel för rosacea, däremot finns det massor av råd för hur man kan behandla sjukdomen. Rätt hudvårdsprodukter och rätt behandling kan förbättra hudens utseende och göra tillståndet mindre besvärligt. För vissa personer kan smink och hudvårdsprodukter ibland förvärra tillståndet. Därför är det viktigt att rådfråga en auktoriserad hudterapeut. Ibland kan en rosacea behandling innebära en behandling med antibiotika. Men eftersom det råder restriktioner kring antibiotikaanvändning, på grund av risk för resistens, kan laser istället bli aktuellt för att behandla de utvidgade blodkärlen.

Men det är inte bara ansiktet som behöver tas om hand. Massage Stockholm tar hand om hela kroppen och låter den slappna av. Massage kan vara bra både för muskler och hud om den görs på rätt sätt dessutom ökar blodcirkulationen samtidigt som nivåerna av stresshormon i kroppen minskar. Ansiktsmassage kan vara ett steg i behandling av rosacea och är särskilt effektivt i ett tidigt stadium av rosacea och om rodnaden har uppstått på grund av stress.

Massage Stockholm för ansiktet kan hjälpa dig att slappna av och samtidigt motverka rodnad. Men det är inte alltid det hjälper och man ska också vara uppmärksam på att ökad blodtillförsel kan orsaka rodnad. På samma sätt kan värmemassage utlösa rodnad i ansiktet. Därför ska man alltid rådfråga en auktoriserad hudterapeut och göra en undersökning av ansiktet innan man gör en ansiktsmassage. Massage ska ses som en alternativ terapi men inte som en ersättning för receptbelagda läkemedel eller ordinerade behandlingar.

“Åsikterna i den här texten är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Total Hälsa.”

Författare: Greta Olsson


En ansiktsbehandling är en spabehandling för ditt ansikte. Det ger dig en skön känsla och låter dit ansikte slappna av. En ansiktsbehandling förbättrar ansiktets lyster genom att rengöra, exfoliera och ge näring åt huden och samtidigt återfukta den så att den håller sig ungdomlig och fräsch.

Hudens yttersta lager består av döda hudceller som kan blockera porerna och förhindrar huden från att andas. Exponering för solljus och väder och vind påverkar också huden i ansiktet. Orenheter gör att huden ser grövre och mörkare ut. En ansiktsbehandling Stockholm ger huden en boost och hjälper tillväxten av nya hudceller vilket gör huden mjukare.

En ansiktsbehandling Stockholm börjar vanligtvis med att ansiktet tvättas med mjuk bomull för att avlägsna orenheter som fett och smuts. Ånga används för att mjuka upp döda hudceller. Därefter placeras ögonpads på ögonen och en ansiktsscrub appliceras för att exfoliera huden. Den korniga scruben renar huden och gör hudtonen ljusare. Om kemisk peeling behövs görs detta under ångbehandlingen. Den här typen av exfoliering lösgör bandet mellan hudcellerna med hjälp av skonsamma enzymer. Om en kraftigare kemisk peeling behövs görs detta vanligtvis separat och inte under ångbehandlingen. Därefter görs en extraktion för att avlägsna de uppmjukade pormaskarna. Sedan följer ansiktsmassage som hjälper huden att slappna av och stimulerar och värmer upp ansiktsmusklerna. En ansiktsmask som passar din hudtyp och hudens tillstånd appliceras efter det att ögonpads har placerats på ögonen. Medan masken gör sitt jobb masseras hårbotten.

Om du letar efter bra skönhetsprodukter för ansiktsbehandlingar ska du pröva Dermalogica. Beroende på om du behöver något som motverkar hudens åldrande, något som rengör eller ger näring åt huden eller bara vill skämma bort huden med en lyxig ansiktsbehandling är Dermalogica ett bra val eftersom de erbjuder ett brett spektrum av produkter som passar olika hudtyper och behov.

En ansiktsbehandling bör alltid föregås av en konsultation med en hudterapeut som kan ge dig råd om vilken produkt från exempelvis Dermalogica som passar dig och din hudtyp bäst. Hur ofta du bör göra en ansiktsbehandling varier från person till person. I vanliga fall tar det en månad för huden att återbildas, så att göra en behandling i månaden är att rekommendera. Om du inte lider av hudproblem men har en känslig hud kan du göra det mer sällan. Om du däremot lider av akne eller andra hudproblem kan man behöva göra behandlingar oftare.

“Åsikterna i den här texten är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Total Hälsa.”

Författare: Rebecka Nygren